Buma: VVD en PvdA nu aan zet

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat VVD en PvdA nu aan zet zijn in het formatieproces. "Zij moeten nu hun onderlinge verschillen proberen te overbruggen", zei hij na afloop van het gesprek dat hij vrijdagochtend had met verkenner Henk Kamp. Wat Buma betreft wordt een coalitie tussen VVD en PvdA onderzocht door twee informateurs.

"Gelet op het feit dat beide partijen samen een duidelijke meerderheid vormen in de Tweede Kamer der Staten Generaal is het aangewezen dat deze partijen hun verschillen overbruggen om te komen tot een stabiel kabinet dat in staat is de uitdagingen van de crisis het hoofd te bieden", luidt het officiële advies dat Buma aan Kamp heeft gegeven.

Buma ziet niets in een rol als bemiddelaar tussen deze twee partijen. "Het kan niet zo zijn dat zij zeggen: wij kunnen het niet, we hebben een derde nodig om onze verschillen te overbruggen", zei Buma. De partijen moeten het samen eens worden. "Daarvoor kunnen ze niet naar een andere partij wijzen", aldus de fractieleider.

Het CDA verloor bij de verkiezingen elf zetels. De partij heeft in de nieuwe Tweede Kamer nog maar dertien zetels in de Tweede Kamer. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zouden VVD en PvdA het CDA wel nodig kunnen hebben.


Buma: VVD en PvdA nu aan zet (Foto: Novum)