Schietpartij om parkeerbon

Het normaal zo bedeesde Ukkel in Vlaanderen was afgelopen woensdag het toneel van Amerikaanse taferelen. Een man had zich gedurende vier uur verschanst in een appartement en vuurde op de politie. De reden voor deze standoff was niet een mislukte bankroof, noch een politiek statement.

De reden was dat meneer juist een parkeerbon had gekregen. De schutter, een 56-jarige Italiaan die beschreven werd als 'zenuwachtig' en 'labiel', was op bezoek bij zijn broer toen een parkeerwacht hem een boete wilde geven. Vanuit het appartement zag de man dit, en hij schreeuwde naar buiten: "Durf mij een boete te geven en ik schiet u neer!" De parkeerwachten dachten eerst dat het om een grap ging, maar begrepen dat het menens was toen de man een revolver op hen richtte.

Daarop belden zij de politie, die enkele minuten later arriveerde. Vier agenten kwamen de straat in, waarop de Italiaan op hen vuurde. De mannen in blauw namen geen enkel risico, en sloten de gehele omgeving af. De keurtroepen rukten aan, en het aanwezige publiek werd in winkels ondergebracht. Niet ten onrechte, want een tijd later vuurde de man tijdens onderhandelingen weer.

Na een belegering van vier uur was er eindelijk actie. Speciale politieëenheden vielen het appartement binnen, waarbij nog enkele schoten werden gelost. De Italiaan werd licht verwond door een schampschot, het enige slachtoffer van de vijandelijkheden.