Grieken alleen meer tijd, niet meer geld

Griekenland krijgt mogelijk meer tijd om te voldoen aan begrotingseisen als de recessie in het land erger blijkt dat eerder geraamd. Het land kan echter niet meer geld tegemoetzien van de andere zestien eurolanden. Dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag bij zijn aankomst in Cyprus.

De Grieken hebben volgens De Jager echter weinig bewegingsruimte. Momenteel heeft de Griekse coalitie moeite om 11,5 miljard euro aan extra bezuinigingen te vinden. Die zijn voorwaarde voor de volgende tranche aan steun.

Het met schulden beladen Griekenland steunt sinds mei 2010 op internationale leningen van de Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor heeft het land hard moeten snijden in de begroting.

De Griekse premier Antonis Samaras heeft nu toe steeds gezegd dat zijn land geen extra geld nodig heeft. Wel pleit hij voor meer 'ruimte om op adem te komen'. Hij wil dat het land pas twee jaar later, in 2016, aan het bezuinigingsprogramma moet voldoen.

De Jager is voor een informeel overleg met zijn Europese collega's op bezoek op Cyprus, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Ook Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds schuiven aan in Nicosia.

Naast Griekenland zal ook Spanje onderwerp van het gesprek zijn. Volgens het Financieele Dagblad tuigt de ECB een steunprogramma van Spanje op, zonder dat het met schuld beladen land hierom heeft gevraagd. Hiermee wil de centrale bank zich zeker stellen van strenge eisen voor het land, als het Spaanse staatsobligaties gaat opkopen.

Volgens De Jager zit Spanje op het juiste spoor. "Spanje moet de financiële markten er wel van blijven overtuigen dat het een goede tactiek heeft gekozen om de economie van het land te hervormen en bezuinigingen door te voeren."


De Jager: meer tijd, niet meer geld voor Grieken (Foto: Novum)