Studenten TU/e vestigen record bierkrattenbrug bouwen

Het wereldrecord bierkrattenbrug bouwen is donderdagmiddag in handen gekomen van een groep bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Met een brug die eerst 17,30 meter overspande en later zelfs 19,55 meter werd het oude record, dat op naam stond van de TU Delft, ruimschoots verpulverd.

Aan het eind van de middag was de blauwe constructie, die met hulp van een bierbrouwer uit Lieshout tot stand was gekomen, klaar voor de grote test. behoedzaam werden de steigers waar het gevaarte op rustte naar beneden geschroefd. Vervolgens werden uiterst voorzichtig de spanbanden, die om de constructie zaten, losgemaakt. Dit alles ging tergend langzaam, en uiterst precies.

De concurrentie kijkt toe
Een uitdijend publiek keek vol spanning toe. Onder hen waren ook enkele studenten uit Delft. "Onze constructie was anders. Robuuster, midden in de stad. Maar deze is wel heel mooi. Dapper dat ze hem zo neerzetten", becommentarieert de Delftse student Civiele Techniek Koen Vos het bouwwerk. Volgens Vos is het nu weer aan Delft om 'vijf meter' over het Eindhovense record heen te walsen. Maar dat is aan een jongere generatie studenten. "Ik begin binnenkort aan mijn masterstudie. En met zo'n bierkrattenbrug ben je maanden intensief mee bezig."

Sportief als ze zijn, controleren de Delftenaren op verzoek van de Eindhovense bruggenbouwers het meetlint. Inderdaad, de overspanning meet 17,30 meter. Even dreigt het nog mis te gaan, als er een paar kratten omlaag vallen, omdat een van de torens die de brug inklemmen wegschuift. Een paar extra kratten gevuld met water op de constructie brengen echter de redding, en de tijdsmeting wordt gestart.

Omdat de brug minstens een uur moet blijven staan, is er ruim tijd voor welverdiend entertainment. Twee dames poseren bevallig in blauwe jurkjes met daarop het logo van de bierbrouwer. Nadat de zestig minuten zijn verstreken is het record gevestigd en klinkt er gejoel. "Zo, nu eerst een Bavaria!!!"

Meer, meer, meer!
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, willen de kersverse recordhouders meer. In de hoeken van de constructie worden kratten verwijderd, en het meetlint wordt weer tevoorschijn gehaald. Maar liefst 19,55 meter meet de overspanning van de brug nu. Een tweede wereldrecord is in de maak, als de brug zestig minuten blijft staan.

De recordploeg steekt de barbecue aan en neemt een biertje, terwijl de tijd wegtikt. Als ook de laatste seconde is verstreken, barst de euforie los. Een man blijft echter nuchter. Woordvoerder Douwe Stellingwerff van de bouwers. "We hebben tijdens de berekeningen vooraf hele mooie, stabiele constructies bedacht. Maar hier buiten op het veld, zijn de omstandigheden toch anders. In dat opzicht zijn we wat te optimistisch geweest. We zien er daarom vanaf om vanavond nog een derde, langere brug te bouwen. Zo is het ook heel mooi."


De bruggenbouwers in actie