Onderzoek naar verkiezingsechec GroenLinks

De verkiezingsdreun die de kiezer uitdeelde aan GroenLinks wordt onderwerp van onderzoek. De partij heeft daarvoor donderdag de Amsterdamse wethouder Andrée van Es benaderd. Het onderzoek moet de periode sinds de vorige Kamerverkiezingen van twee jaar geleden bestrijken. Dat laat de partij donderdag weten.

Van Es, die lijstduwer was op de lijst van GroenLinks, mag voor haar onderzoek zelf een commissie samenstellen. Wie erin komen te zitten is nog niet bekend. Wel is ze gevraagd de leden bij het onderzoek te betrekken. De resultaten moeten voor het volgende partijcongres, in het voorjaar, bekend zijn.

Overigens bleek donderdag dat het verlies van GroenLinks kleiner is dan in de verkiezingsnacht nog werd gedacht. Uit een prognose op basis van alle getelde stemmen blijkt dat GroenLinks vier zetels krijgt. Aanvankelijk bleef de teller op drie steken. Die extra zetel komt van de PvdA, die nu op 38 eindigt, drie minder dan de VVD.

De partijtop is verheugd dat Jolande Sap aanblijft als politiek leider van GroenLinks, ondanks het tegenvallende resultaat. Partijvoorzitter Heleen Weening roemt de 'inhoudelijke en eerlijke campagne' van Sap. "Wij zijn trots op de passie en energie waarmee Jolande door het land is getrokken om onze idealen uit te dragen."


Onderzoek naar verkiezingsechec GroenLinks (Foto: Novum)