Vrouw mazzelt met Renoir voor 40 dollar

Een vrouw die twee jaar geleden bij een vlooienmarkt in de VS 40 dollar neertelde voor een doos snuisterijen, is daarmee per ongeluk in bezit gekomen van een werk van impressionist Pierre-Auguste Renoir. Het schilderij, Paysage Bords de Seine, zou eind deze maand 75 duizend dollar, omgerekend bijna zestig duizend euro, kunnen opleveren.

Onder de frutsels in de doos, die de anonieme vrouw op de kop tikte in West Virginia, bevond zich een schilderij. Eigenlijk wilde de nieuwe eigenaresse de omlijsting houden en het werk, waarop de naam van Renoir staat, wegdoen. Ze besloot toch eerst even voor een taxatie langs te gaan bij veilinghuis Potomack in Alexandria.

De expert schone kunsten bij het veilinghuis zegt dat ze de karakteristieke kleur, lichtval en penseelstreek van de Franse schilder vrijwel direct herkende. Het schilderij uit omstreeks 1879 is opgenomen in het overzicht van alle werken die Renoir ooit heeft gemaakt en komt overeen met een vroege afbeelding van het werk.

Het veilinghuis is overtuigd van de authenticiteit van het doek en deed onderzoek naar de herkomst en eerdere eigenaren. Het spoor loopt dood in 1966, toen de laatste bekende eigenaar van het landschapswerk overleed. "Het is gewoon wat er soms gebeurt met schilderijen. Ze verdwijnen uit de omloop.


Vrouw tikt voor zeven dollar Renoir op de kop (Foto: Novum)