Lagere straf voor gezinsmoord Rijswijk

De 29-jarige man die in oktober 2010 zijn 27-jarige vriendin en hun 4-jarige zoontje wurgde in hun woning in Rijswijk moet 25 jaar de cel in. Het gerechtshof in Den Haag verlaagde de straf die de Haagse rechtbank in februari oplegde donderdag met vijf jaar.

Het hof laat weten dat een enkele moord in principe maximaal wordt bestraft met veertien jaar celstraf. In dit geval gaat het om een dubbele moord. Volgens een regeling die de samenloop van strafbare feiten beschrijft, mogen maximumgevangenisstraffen niet bij elkaar opgeteld worden, motiveert het hof de strafverlaging. Het hof woog verder mee dat de Rijswijker niet eerder is veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar geëist

De man heeft de moorden bekend. Hij kon het niet opbrengen zijn vriendin te vertellen dat het gezin uit het huis aan de Mandolinestraat zou worden gezet. De vrouw en haar zoontje werden in bed gevonden met een prop in hun mond. De vrouw was gewurgd met een stropdas, het jongetje met het snoer van een laptop. De Rijswijker sloeg na de moorden op de vlucht en werd in Milaan aangehouden.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de man toerekeningsvatbaar is, maar kunnen de kans op herhaling niet inschatten. Het hof ziet de gebeurtenissen van 7 oktober 2010 vooral als een 'familiedrama'. Dit brengt mee dat het eerste doel van de straf niet de beveiliging van de maatschappij is, aldus het hof, dat daarom geen reden ziet in dit geval zwaarder te straffen dan de richtlijnen voorschrijven.