Heineken-rivaal brengt bod uit op Fraser & Neave

ThaiBev en TCC Group hebben een verplicht bod op alle aandelen Fraser & Neave uitgebracht. Het gaat om een bod van 8,88 Singapore dollar per aandeel in contanten. Voor Heineken lijkt het bod de overname van Asia Pacific Breweries verder te compliceren.

Fraser & Neave houdt veertig procent van de aandelen Asia Pacific Breweries (APB), de brouwer die Heineken in bezit probeert te verkrijgen. Zou Heineken het belang in APB overnemen, dan blijven bij Fraser & Neave frisdrankactiviteiten en belangen in vastgoed en media over.

Zowel ThaiBev als TTC zijn verbonden aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi. Mogelijk aast hij op het superdividend dat Fraser & Neave zal uitkeren zodra Heineken de overname van APB voltooid heeft, waaronder het opkopen van het belang dat Fraser & Neave aanhoudt. Heineken liet in een reactie weten het bod van ThaiBev te bestuderen, maar wil verder geen uitspraken doen.

ThaiBev heeft zo'n dertig procent van de aandelen van Fraser & Neave - boven de dertig procent is een bedrijf verplicht een bod op het hele bedrijf uit te brengen. Kindest Place Group, ook gelieerd aan Charoen Sirivadhanabhakdi, bracht eerder een partieel bod uit op APB. Dat was voor Heineken de prikkel om het bod op APB te verhogen van 50 naar 53 Singapore dollar per aandeel. Sirivadhanabhakdi kan hierdoor het belang dat hij heeft opgebouwd in APB met winst verkopen aan de Nederlandse brouwer.

Op 28 september stemmen de aandeelhouders van Fraser & Neave over het bod van Heineken op het belang in APB. De meest recente melding toont een direct belang van 13,94 procent van Heineken in APB en in combinatie met het indirecte belang via Fraser & Neave zou dit uitkomen op 86,0 procent.


Heineken-rivaal brengt bod uit op Fraser & Neave (Foto: Novum)