Buitenlandse media: Nederland kiest voor Europa

Pro-Europese partijen hebben in Nederland een ruime meerderheid gehaald. Dat is de voornaamste conclusie van de berichtgeving in buitenlandse media over de verkiezingen van woensdag.

"Pro-Europese partijen winnen een meerderheid", schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. De 'rechtspopulist Wilders' komt als duidelijke verliezer uit de bus. "Wat duidelijk is: de Nederlanders wilden niet meedoen met zijn anti-Europese koers", concludeert Der Spiegel.

De Britse omroep BBC heeft het over de 'pragmatische Nederlanders', die Wilders en andere anti-Europese stemmen overweldigend hebben verworpen. "Ze hebben in groten getale steun gegeven aan de twee voornaamste middenpartijen. Die hebben samen genoeg gewonnen om een solide coalitie te vormen, als ze dat willen."

De Franse krant Le Monde schrijft dat de uitslag zowel verrassend als in lijn met de verwachtingen is. Dat VVD en PvdA zouden winnen was bekend, 'maar de omvang van hun score heeft alle verwachtingen overtroffen'. De krant ziet verder een 'praktisch verplichte alliantie tussen Rutte en Samsom'.

Ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung signaleert het verlies van Wilders. "Grote verliezen voor rechtspopulisten", kopt de conservatieve krant.

De Süddeutsche Zeitung merkt nog op dat bondskanselier Angela Merkel tot nu toe in haar Europapolitiek werd gesteund door Rutte. Daar heeft Samsom nu een 'verstandig alternatief' tegenover gezet, zegt een bestuurder van de Duitse zusterpartij SPD van de PvdA in de krant.

Het Spaanse dagblad El País noemt de uitslag een 'opluchting voor Europa', maar stelt ook dat Nederland op weg is naar politieke onzekerheid.