Partijen: zorg moet helemaal anders!

Het lijkt dat de zorg na de verkiezingen hoe dan ook geheel gaat veranderen. Dat blijkt uit een analyse van de plannen met de zorg in partijprogramma's. FOK.nl vergeleek de programma's van de acht grootste partijen.

D66 is van plan om meer verantwoordelijkheid bij de burger neer te leggen. Zo moet er een persoonsgebondenbudget voor zorgkosten komen en zal de rolator uit het basispakket moeten. De VVD kan zich daar ook wel in vinden en wil daarnaast flink snijden in de kosten van de AWBZ.

Ook het CDA heeft de AWBZ onder de loep. Mensen moeten kosten voor wonen en verblijf voortaan zelf gaan betalen. Daarnaast wil het CDA duidelijk krijgen wanneer de zorg voor iemand te duur is om nog verdere zorg vergoed te krijgen.

De ChirstenUnie is een voorstander van een zorgspaarplan waarop mensen naast hun pensioen ook kunnen sparen voor zorg die ze later in hun leven wellicht nodig gaan hebben. Uiteraard moeten abortus en euthanasie worden ontmoedigd.

Wat vrijwel alle partijen gemeen hebben met elkaar is de rol van de wijkverpleegkundige en de huisartsen. Deze moeten een grotere, centrale, rol gaan spelen in de gezondheidszorg. De PVDA is daarnaast groot voorstander van een inkomensafhankelijke premie voor zorgverzekeringen.

Lees alle details voor de plannen met de zorg in de verkiezingsprogramma's van de acht grootste partijen in deze special.