VS herdenken aanslagen 11 september 2001

De Amerikaanse bevolking heeft dinsdag stilgestaan bij de aanslagen van 11 september 2001. Net als in de voorgaande jaren kwamen duizenden mensen bijeen bij het World Trade Centre in New York, bij het Pentagon en bij Shanksville in de staat Pennsylvania om de namen voor te lezen van de bijna drieduizend slachtoffers.

Bij 'ground zero' in New York klonk muziek van doedelzakken, mensen hielden ballonnen vast, foto's van hun geliefden of bloemen. Om 08.46 uur lokale tijd bogen ze het hoofd en hielden ze een moment stilte. Precies op dat tijdstip trof elf jaar geleden het eerste gekaapte verkeersvliegtuig een van de twee torens van het World Trade Centre. De Amerikaanse president Barack Obama was aanwezig bij een herdenking bij het Witte Huis in Washington en vicepresident Joe Biden reisde af naar Pennsylvania. Later dinsdag legde Obama een krans bij het Pentagon.

Obama zei in een toespraak dat de VS veiliger zijn geworden en dat de bevolking steeds veerkrachtiger is. Obama noemde 11 september 2001 een dag 'waarop verdriet ons trof als een verschrikkelijke golf'.

Hoewel de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en Obama een pauze hebben ingelast in hun verkiezingsstrijd, draaien de campagnes op de achtergrond gewoon door. Romney sprak dinsdag op een jaarlijkse bijeenkomst van de National Guards Association of the United States.


VS herdenken aanslagen 11 september 2001 (Foto: Novum)