Definitief werkstraf voor bedreigen Joustra

Een reaguurder die in 2008 toenmalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra onder een bericht op het weblog geenstijl.nl bedreigde krijgt definitief veertig uur werkstraf. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In een reactie op een kritisch bericht over een rapport van Joustra had de man 'Op landverraad staat de doodstraf: Tjibbe Joustra moet voor het executiepeloton' geschreven. In het bericht wordt de suggestie gewekt dat Joustra Nederland in de uitverkoop doet. De terrorismebestrijdingscoördinator had in een rapport aanbevelingen gedaan over het deradicaliseren van radicale moslims.

Het bericht leverde tal van doodsbedreigingen op, waaronder die van de in 1968 geboren veroordeelde man. Toen Joustra hier lucht van kreeg, stapte hij naar de rechter.

Advocaat Gerard Spong, die de reaguurder verdedigde, had eerder aangevoerd dat Joustra zich niet bedreigd hoefde te voelen omdat Nederland niet in oorlog is, waardoor van oorlogsstrafrecht geen sprake is en dus ook geen executies worden uitgevoerd.

Het gerechtshof in Den Bosch ging hier niet in mee en oordeelde dat bij Joustra inderdaad de vrees kon ontstaan dat zijn leven zou worden beëindigd en veroordeelde de man in 2010 tot de werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De verdediging ging in cassatie, maar de Hoge Raad zegt geen redenen te zien het arrest te vernietigen.