Vijf man opgepakt voor eierfraude

Twee directeuren van een eierbroederij in Gelderland zijn dinsdag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangehouden op verdenking van fraude met eieren. Vorige week werden al drie pluimveehouders aangehouden. Door de fraude zouden eieren ten onrechte het predicaat scharrelei of vrije-uitloopei hebben gekregen.

De drie aangehouden pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant hielden meer hennen dan uit hun administratie bleek. Daardoor produceerden zij ook te veel mest. Met valse facturen, die werden geleverd door de twee directeuren van de eierbroederij, werd geprobeerd dat buiten de boeken te houden.

Pluimveehouders die minder dieren registreren dan zij eigenlijk houden, zijn voordeliger uit omdat zij op papier ook minder mest produceren. Scharreleieren en vrije-uitloopeieren worden verder voor een hogere prijs verkocht, wat de frauderende pluimveehouders dus ten onrechte meer oplevert.

Het onderzoek naar de fraude loopt al enkele maanden. In maart werden al panden doorzocht en werd al administratie in beslag genomen. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie doet verder onderzoek.