Politie verkoopt en doodt honden na inbeslagname

Het Openbaar Ministerie heeft de politie opgedragen drie in beslag genomen honden aan de eigenaar terug te geven. Er is wel een probleempje: twee van de beesten zijn verkocht, de derde heeft een spuitje gekregen.

De sterke arm nam de viervoeters in juli mee bij de aanhouding van de Amsterdamse Beatrix Tijsma, schrijft Het Parool. Zij verbleef op dat moment in een hotel tijdens een verhuizing. Ze had één hond mee mogen nemen maar smokkelde ze alledrie naar binnen. De waard kreeg dat vervolgens in de smiezen, en droeg Tijsma op de in zijn ogen vervuilde kamer terstond te verlaten. De vrouw zat echter net aan de pizza en de wijn en wilde niet meteen weg, waarop de politie werd gebeld.

Toen de politie arriveerde zou de situatie uit de hand zijn gelopen. De vrouw wilde met haar auto vertrekken maar dat werd haar belet omdat ze 'een slok op had'. De agenten hielden haar aan en namen de volgens hen verwaarloosde honden in beslag, maar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming werd niet zoals voorgeschreven ingelicht. Justitie seponeerde de zaak over het verwaarlozen van de huisdieren vervolgens.

Tijsma's advocaat schreef daarop een klaagschrift en werd in augustus door de rechter in het gelijk gesteld: de politie moest de honden teruggeven. Er kwam echter een brief terug waarin werd gemeld dat dat helaas niet kon: Tijsma's twee Yorkshire terriërs waren verkocht en haar Schotse collie was 'geeuthanaseerd'.

De Amsterdamse wil de twee nog levende honden per sé terug. Volgens de advocaat zijn de terriërs evenwel niet zomaar terug te vorderen of kopen omdat de nieuwe eigenaars ze rechtmatig hebben aangeschaft. De raadsman heeft geen idee hoe de zaak moet worden opgelost. Zijn cliënt zegt er kapot van te zijn.