Hotelmanagers op straat bij toestaan prostitutie

Hotelmanagers die illegale prostitutie in hun etablissementen toestaan worden op staande voet ontslagen. Dat hebben hotelketens per brief aan hun managers laten weten, zegt voorzitter van de sector hotels van Koninklijke Horeca Nederland Frans Hazen vrijdag tegen nu.nl.

Hotelkamers zouden regelmatig worden gebruikt door illegale Oost-Europese prostituees, die geregeld het slachtoffer zijn van mensenhandel. Zij omzeilen daarmee de vergunningsplicht voor sekswerkers en de registratie bij de belastingdienst.

Dit voorjaar zette de politie nepprostituees in om te kijken of hotels zich schuldig maken aan illegale prostitutie. De actrices die zich voordeden als callgirl huurden een kamer in Amsterdamse hotels en kregen bezoek van klanten gespeeld door agenten. Alle hotels bleken alert te zijn, maar enkele hotels bleken niet goed te reageren, stelde het OM na afloop. Deze actie was voor KHN reden de kwestie nogmaals bij hotelmanagers aan te kaarten, stelt de vereniging.

Volgens Hazen schept het 'Koninklijk' dat de vereniging voert daarnaast verplichtingen. Ook zouden de hotelketens willen voorkomen dat zij een slechte naam krijgen. "Alle hotelketens willen laten zien dat het ons menens is in de strijd tegen illegale prostitutie. Als een manager het toestaat, staat hij op straat."