Opnieuw minder griepprikken uitgedeeld

Opnieuw hebben vorig jaar minder mensen een griepprik gehaald. De vaccinatiegraad onder risicogroepen, zoals ouderen en chronisch zieken, daalde van 68,9 procent naar 65,7 procent. Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit becijferd in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoewel de vaccinatiegraad in Nederland nog altijd relatief hoog is in vergelijking met andere landen, daalt die al jaren op rij. Tot 1996 werden steeds meer prikken uitgedeeld, daarna zette een daling in.

Ieder jaar krijgen mensen met een verhoogd risico op complicaties door griep een uitnodiging voor een prik. Onder de groep 60-plussers met een chronische ziekte is de vaccinatiegraad met het hoogst.

Vooral gezonde mensen tussen de 60 en 65 jaar haalden minder vaak een griepprik. Vorig jaar deed met 52,1 procent nog meer dan de helft dat. Nu is dat gedaald naar 43,6 procent.

Het nut van de prik wordt door sommige deskundigen in twijfel getrokken. Het Geneesmiddelenbulletin concludeerde in oktober na verschillende onderzoeken te hebben bekeken dat er geen overtuigend bewijs is dat ingeënte mensen beter beschermd zijn tegen griep. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei op basis van de Gezondheidsraad dat de prik wel degelijk zin heeft.


Opnieuw minder griepprikken uitgedeeld (Foto: Novum)