[US Open] Ferrer door na thriller

David Ferrer is doorgedrongen tot de halve finale van de US Open. De als vierde geplaatste Spanjaard won in een vier en een half uur durende marathonpartij in vijf sets van de Servische Janko Tipsarevic. Het werd 6-3, 6(5)-7 2-6 6-3 7-6 (4).

De nummer vijf van de wereld, wiens verdediging stond als een huis, moest ver gaan om de overwinning uit het vuur te slepen. Hij werd meteen in zijn eerste servicegame gebroken. Ferrer brak echter snel weer terug en daarna direct weer, waardoor de eerste set met 6-3 naar de Spanjaard ging.

In de tweede set stond geen van beide spelers een break toe, waarna Tipsarevic in de tiebreak aan het langste eind trok. Daarna leek de Serviër ontketend. Hij liet in de derde set fantastisch tennis zien en sloeg de ene onmogelijke winner na de andere. De nummer negen van de wereldranglijst pakte daardoor twee breaks, waardoor hij de set met 6-2 won.

Door het uitstekende spel van Tipsarevic in de derde set leek de Serviër de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar Ferrer wist als enige te breken in de vierde set; 6-3. In de beslissende set ging het echter al snel bergafwaarts voor de Spanjaard.

Hoewel Tipsarevic met moeite zijn eigen servicebeurt behield, brak hij de Spanjaard meteen en hield daarna makkelijk voor de 3-0 voorsprong. Op 4-1 en op 0-30 op de service van Ferrer draaiden de rollen echter weer om. Ferrer won drie games op rij en kreeg op 4-4 twee breekpunten voor zijn kiezen, waarna Tipsarevic hard onderuit ging op de baan en een medische time-out aanvroeg.

Na de time-out hield de Serviër knap zijn servicebeurt en ook Ferrer liet zich in de daaropvolgende games niet breken, waardoor de tbeslissende tiebreak een feit was. Hierin bleek Ferrers verdedigende werk essentieel. Hij pakte één minibreak en hield vervolgens zijn hoofd koel.

Voor Ferrer is het de tweede keer dat hij de halve finale van de US Open bereikt. De vorige keer was echter vijf jaar geleden, in 2007. De 30-jarige Spanjaard beleeft dit jaar een geweldig seizoen. Hij schreef al vijf titels op zijn naam, een aantal waarbij hij alleen Roger Federer met zes gewonnen toernooien voor zich moet dulden. Daarnaast bereikte de Valenciaan op alle drie eerdere Grand Slams minstens de kwartfinales.