Mannen vast voor misbruiken tientallen meisjes

Een 22-jarige man uit Brielle is aangehouden voor het seksueel misbruiken van tientallen minderjarige meisjes. Hij had contact met meer dan honderd meisjes, dertig van hen hebben inmiddels aangifte gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag bekendgemaakt. Een tweede verdachte, een 21-jarige man uit Voorburg, had contact met zo'n twintig meisjes.

De verdachte uit Brielle werd al op 6 maart aangehouden en zit sindsdien vast. Hij benaderde de meisjes in de leeftijd van 10 tot 17 jaar via internet met seksueel getinte verzoeken. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onduidelijk. Het onderzoek is nog in volle gang. De meisjes wonen verspreid over het hele land.

De man legde via sociale media contact met zijn slachtoffers. Hij gebruikte meerdere accounts en mailadressen en nam zo verschillende identiteiten aan. Zo zou hij zich onder meer hebben voorgedaan als een meisje.

Wanneer de verdachte het vertrouwen van zijn slachtoffers had gewonnen, haalde hij de meisje over om gedeeltelijk uit de kleren te gaan voor de webcam. Vervolgens chanteerde de man hen met de opgenomen beelden. Als ze niet deden wat hij wilde, zou hij de video's op internet zetten. Het ging volgens justitie in sommige gevallen om 'zeer verregaande seksuele handelingen'.

De politie kwam de Briellenaar op het spoor toen twee meisjes afzonderlijk van elkaar aangifte deden. Na zijn aanhouding werden zijn computers en telefoons in beslag genomen. Daarbij werden vele chats en filmpjes gevonden.

In het onderzoek kwam ook een tweede verdachte, een 21-jarige man uit Voorburg, naar voren. Hij zou ruim twintig meisjes hebben benaderd via internet en vervolgens hebben misbruikt. Hij had zijn slachtoffers onder meer geld aangeboden. Dat leidde tot een ontmoeting met een 15-jarig meisje waarmee hij ook seksuele handelingen verrichtte.

De twee verdachten hadden via internet contact met elkaar over hun slachtoffers. In een aantal gevallen wisselden zij contactgegevens uit.