Werkweek mogelijk langer

De werkweek wordt in de toekomst mogelijk langer. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ziet een langere werkweek als een mogelijke oplossing voor de verwachte krapte op de arbeidsmarkt en de duurder wordende verzorgingsstaat. Hij heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd zich hierover te buigen.

Kamp stelde de vraag donderdag bij de installatie van de nieuwe SER-voorzitter Wiebe Draijer. In Nederland is de lengte van de werkweek niet wettelijk vastgelegd, maar spreken de sociale partners deze af. Gemiddeld werkt een Nederlander iets minder dan 35 uur per week. Onder meer de partij van Draijer, D66, pleitte al voor een veertigurige werkweek om zo de welvaartstaat te kunnen behouden.

Naast de verlenging van de werkweek heeft Kamp over nog acht onderwerpen advies gevraagd, waaronder de gevolgen van de vergrijzing voor de staatsfinanciën, achterstandsleerlingen en de toekomst van de financiële sector.

De 46-jarige Draijer heeft bij de SER Alexander Rinnooy Kan opgevolgd. In een afscheidsinterview dit voorjaar stelde Rinnooy Kan dat het kabinet de SER vaker moet inzetten. De raad kan volgens hem een rol spelen bij het soepeler invoeren van wetten.

In de SER zitten naast leden die door de kroon worden benoemd, onder wie de voorzitter, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.


Kamp overweegt langere werkweek (Foto: Novum)