Let's make things better: Philips-toren pas volgende week plat

De sloop van het resterende deel van het Philips-gebouw VH in Eindhoven duurt een stuk langer dan gepland. Het gebouw is nog steviger dan gedacht en ligt naar verwachting pas eind volgende week volledig tegen de vlakte, laat slopersbedrijf M. Heezen donderdag weten.

Aanvankelijk ging het bedrijf ervan uit dat de klus van het neerhalen van de liftschacht, die overeind bleef toen het gebouw zaterdag met dynamiet werd opgeblazen, dinsdag geklaard zou zijn. Die verwachting werd echter al snel bijgesteld naar donderdag, en nu zelfs naar volgende week. Een exacte dag durft directeur Thijs Heezen niet te noemen.

De liftschacht bleef overeind omdat in het gebouw meer ijzer en beton is gebruikt dan op de bouwtekeningen te zien is. Het bedrijf gaat de schacht met een 3500 kilo zware sloopkogel te lijf. Volgens Heezen kunnen vanwege de veiligheid van de kraanmachinist steeds maar kleine stukken worden verwijderd.

Het bedrijf overweegt niet om het gebouw op een andere manier neer te halen. "De sloopkogel is de veiligste manier. Het duurt alleen wat langer." Volgens hem levert de vertraging het bedrijf een forse kostenpost op.