Honderden allochtone 'slavinnen' in Amsterdam

In Amsterdam leven honderden allochtone vrouwen die van hun familie het huis niet uit mogen. Vaak betreft het importbruiden of vrouwen die onder dwang zijn getrouwd, zegt het Verwey-Jonker Instituut, zo schrijft NOS Teletekst.

Het gaat in dit onderzoek, verricht in opdracht van de Gemeente Amsterdam, Dienst Wonen, Zorg en Samenleven, om zeker 200 vrouwen die op deze wijze 'gekooid' zijn. De onderzoekers vermoeden echter dat dit nog maar een topje van de ijsberg is. De vrouwen zijn zeer vaak ook nog eens slachtoffer van mishandeling, intimidatie, dwangarbeid en verkrachting binnen het huwelijk.

De onderzoekers hebben gesproken met zes vrouwen die een gevangene van de familie waren. Uit vijftig gesprekken met onder andere de zes 'bevrijde' vrouwen werd duidelijk dat zij zo min mogelijk contact hadden. Als contact met de buitenwereld onvermijdelijk was dan werd er zeer streng gecontroleerd door de man of schoonfamilie dat het contact minimaal bleef.

Wethouder Van der Burg (VVD) vindt dat huisartsen een belangrijke rol kunnen spelen bij het benaderen van de vrouwen. De huisarts is een van de zeer weinigen in het contact met buiten. Volgens Van der Burg wonen veel van deze vrouwen in Nieuw-West en Zuidoost. Het betreft vaak vrouwen uit Marokko, Turkije en Suriname.