"Obama gaat voor economisch herstel zorgen"

De populaire Amerikaanse oud-president Bill Clinton gelooft 'met heel zijn hart' dat Barack Obama degene is die de Amerikaanse economie uit het slop kan trekken. Clinton sprak woensdag op de Democratische Conventie in Charlotte.

In zijn speech, die naast de duizenden aanwezigen in Charlotte door miljoenen mensen op televisie werd gevolgd, nomineerde Clinton Obama officieel als presidentskandidaat voor de Democraten. Donderdagavond zal Obama die nominatie aanvaarden.

Ook hield Clinton, president in de welvarende jaren negentig, een hartstochtelijk pleidooi voor de herverkiezing van Obama. "Als je een je-staat-er-alleen-voor-, een alles-voor-de-winnaar-samenleving wilt, dan moet je de Republikeinen steunen", zei Clinton. "Als je een land wilt met gedeelde voorspoed en gedeelde verantwoordelijkheid, een we-moeten-het-met-z'n-allen-doen-samenleving, dan moet je voor Barack Obama en (vicepresident, red.) Joe Biden stemmen."

De campagnestrategie van de Republikeinen is volgens Clinton simpel: "We hebben hem een rotzooitje nagelaten, hij heeft het nog niet opgeruimd, dus ontsla hem en neem ons terug." Hij zei dat Obama de 'basis heeft gelegd voor een modernere, evenwichtigere economie'. Na de toespraak kwam Obama even het podium op en omhelsden de twee elkaar. De duizenden mensen in de zaal begonnen te juichen.

De keuze voor Clinton als een van de belangrijkste sprekers op de conventie is opvallend, maar logisch. Obama nam het in 2008 in de verkiezingen voor de nominatie van de Democraten op tegen Hillary Clinton, de vrouw van Bill. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Clinton is extravert, emotioneel en heeft het hart op de tong, terwijl Obama koel, nauwgezet en gereserveerd is. Maar onder Clinton floreerde de economie en er zijn weinig politici die zo populair zijn als de oud-president. Vooral onder blanke mannelijke stemmers, een groep die normaal de voorkeur geeft aan Romney, is Clintons aanzien groot.

Economie is het belangrijkste thema van de Amerikaanse verkiezingen en hoewel Amerikanen Obama over het algemeen aardiger vinden dan Mitt Romney, verwachten veel van hen dat die laatste een betere keuze is als het gaat om het herstel van de Amerikaanse economie.


Clinton: Obama gaat voor economisch herstel zorgen (Foto: Novum)