'OM wil DNA Friezen in Vaatstra-zaak'

Justitie gaat achtduizend Friezen uit het gebied waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord vragen dna af te staan. Dat maakt het Openbaar Ministerie donderdagochtend bekend, schrijft De Telegraaf.

Justitie heeft om 11.00 uur een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek aangekondigd, maar doet nog geen mededelingen over wat daar wordt gezegd. In juni liet het OM al weten dat het een grootschalig dna-verwantschaps onderzoek wil uitvoeren.

Toen moest het college van procureurs-generaal, de top van het OM, nog om toestemming worden gevraagd. Ook kondigde het OM aan met de politie te peilen hoe de bevolking over zo'n onderzoek denkt.

Bij het verwantschapsonderzoek wordt bekeken of de mensen die hun dna afstaan toevallig familie van de dader zijn. Eerder is al bekeken of er familieleden van de dader in de dna-databank zitten, maar dat bleek niet het geval.

Uit nieuw dna-onderzoek blijkt volgens De Telegraaf dat de man die de 16-jarige Vaatstra in een weiland nabij het Friese Veenklooster verkrachtte en om het leven bracht zeer waarschijnlijk een man van West-Europese afkomst is.

Het OM nam al aan dat de dader uit de omgeving komt omdat in de tas van Vaatstra een aansteker werd gevonden met daarop dna van de dader. Die aansteker werd destijds in de regio verkocht.

Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.