Rutte: paars is heel ver weg

VVD-leider Mark Rutte noemt een paarse coalitie 'heel ver weg'. Rutte zei dat woensdag voor de camera van Nieuwsuur. Hij reageerde op de laatste peilingen, waaruit blijkt dat een meerderheidscoalitie van VVD, PvdA en D66 mogelijk is.

Rutte memoreerde dat twee jaar geleden is onderhandeld over 'paars plus'. "Het was toen bij lange na niet mogelijk het eens te worden over een bezuinigingsbedrag, en ook bij veel andere zaken lukte het niet." Sindsdien is het er volgens Rutte niet gemakkelijker op geworden, omdat bij de PvdA de 'rode veren' terug zijn. "De PvdA is weer de ideologische weg op gegaan", zei Rutte.

Volgens de Politieke Barometer van woensdag staan de paarse partijen VVD, PvdA en D66 op 79 zetels. VVD, PvdA en CDA staan op 78 zetels. Door de groei van vooral VVD en PvdA is in de peilingen sinds kort weer een coalitie van drie partijen mogelijk.

Rutte wil tot nu toe niet zeggen welke coalitie zijn voorkeur heeft. Hij heeft alleen gezegd een 'links blok' van PvdA, SP en GroenLinks niet aan een meerderheid te zullen helpen.