'Co-op-gamen maakt minder agressief'

Co-op-gamen is goed voor je: gamers die samen een gewelddadige co-op-game spelen vertonen namelijk minder agressie dan gamers die een competitieve game hebben gespeeld. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio.

Volgens David Ewoldsen, co-auteur van het onderzoek en professor aan de universiteit van Ohio, wordt bij veel  studies over games en agressie uitgegaan van personen die alleen spelen. Het sociale aspect van samenspel zorgt voor een positieve impuls, zo wijst zijn onderzoek uit. "Het nieuwe onderzoek suggereert dat een gewelddadige game samen met een medespeler spelen voor een andere reactie zorgt."

"Je bent nog steeds erg agressief - je doodt mensen in het spel - maar wanneer je samenwerkt overschrijft dat alle negatieve effecten van extreme agressie", aldus John Velez, een promovendus Communicatie aan de Universiteit van Ohio.

In de studie werden tachtig studenten in groepjes van twee opgedeeld en mochten ze aan de slag met Unreal Tournament 3 (zowel competitief als in co-op). Na het spelen werd een test uitgevoerd waarbij spelers konden samenwerken of elkaar tegen zitten. Hierbij werd ook gemeten hoe agressief de spelers te werk gingen.

Na deze test kon worden aangetoond dat bij de co-op-gamers de agressie was afgenomen. Ook werd er meer samengewerkt dan bij de deelnemers  van de competitieve variant.