Maastricht wil af van wietpas

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) wil het verplichte lidmaatschap van coffeeshops afschaffen. Dat schreef hij woensdag in een brief aan de gemeenteraad. In plaats van een wietpas moet je softdrugs kunnen kopen op vertoon van een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister, vindt Hoes.

Hoes wil wel vasthouden aan het beleid dat alleen Nederlandse ingezetenen een coffeeshop binnen mogen. Omdat drugsrunners mensen nu op agressievere wijze benaderen, pleit Hoes ook voor meer politiecapaciteit. De Maastrichtse burgemeester krijgt voor zijn voorstel steun van collega's uit de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond, Weert en Venlo.

Wie softdrugs wil kopen in een coffeeshop moet zich sinds 1 mei eerst als lid laten registreren. Dat gebeurt nog te weinig, vindt Hoes. "Privacyoverwegingen weerhouden veel mensen daarvan. Een student wil misschien wekelijks zijn joint in de coffeeshop halen, maar vreest voor zijn kansen op de arbeidsmarkt als hij als coffeeshopbezoeker staat geregistreerd", verklaart een woordvoerder van Hoes.

Sinds de invoering van de wietpas op 1 mei werden 174 verdachten aangehouden voor drugsoverlast, tegenover 122 aanhoudingen in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gebiedsverboden steeg in die periode naar 189, een verdubbeling van de 93 van het jaar ervoor.

Sinds de start van een speciaal meldpunt van de gemeente voor drugsoverlast kwamen daar in totaal 1725 meldingen binnen. Vlak na de invoering in mei waren dat er 638, dat aantal liep maandelijks terug en was in augustus nog 226. Een aantal lokale partijen en coffeeshophouders hebben zich altijd tegenstander getoond van invoering van de pas.

In oktober staat een evaluatie gepland van de wietpas. Hoes wil zijn voorstel bespreken met de minister voor Veiligheid en Justitie, zijn partijgenoot Ivo Opstelten. De brief van Hoes wordt woensdag behandeld in de gemeenteraad.