Dyslectische zeilbroers aangekomen in België

De dyslectische broers Enrique en Hugo zijn op hun zeilreis aangekomen in België. Woensdag varen de broers, die met hun tocht aandacht vragen voor kinderen die thuiszitten vanwege dyslexie, vanuit Blankenberge naar de haven in Nieuwpoort. Als het weer het toelaat zetten ze komende week koers naar Engeland, meldt hun moeder.

"Onderweg hebben Enrique en Hugo al een aantal keer vertraging opgelopen. In de haven van IJmuiden kon niet 's nachts worden vertrokken en in Scheveningen bleek het te hard te waaien", vertelt moeder Annelies Schillemans.

Door het oponthoud kwam het duo later in België aan dan gepland. Ook de start van de zeilreis was stroef. Al na twee uur moesten de jongens hun tocht bij Haarlem onderbreken vanwege een defecte brug.

Wanneer de broers, die meer dan een jaar niet naar school zijn geweest vanwege hun leesblindheid, terugkeren naar Nederland is niet bekend. "Dat hangt ervan of ze weer ergens naar school kunnen", meldt Schillemans.

De moeder is met een advocaat in gesprek met de inspectie en het ministerie van Onderwijs over de situatie van de jongens. "Ook als mijn zoons weer naar school gaan blijven ze in de weekenden en vakanties actievoeren vanuit hun zeilboot, om aandacht te vragen voor de zestienduizend kinderen die in dezelfde situatie verkeren."

Het College Hageveld in Heemstede, dat de broers voorheen bezochten, liet eerder weten dat het de jongens niet aan begeleiding schortte, maar dat zij het vwo-niveau niet aankonden. Schillemans noemt die verklaring 'incorrect en ongepast'. "Het gaat ons niet om de individuele strijd, maar om het structurele probleem van zestienduizend kinderen die thuiszitten."