Noord-Holland verbiedt windmolens op land

Noord-Holland heeft een verbod op windmolens op land ingesteld. Twintig geplande windmolenprojecten in de provincie worden geschrapt, alleen voor het megawindmolenpark bij Wieringermeer wordt een uitzondering gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van gedeputeerde Jaap Bond (CDA).

Volgens het provinciebestuur zijn de steeds grotere en talrijkere windmolens slecht voor onder meer het landschap en de kwaliteit van de leefomgeving. Waar het volgens de provincie voorheen om een enkele windmolen van 25 meter hoog op een boerenerf ging, staan er nu gevaartes tot 120 meter hoog.

Noord-Holland is samen met Flevoland koploper in windenergie. De provincie gaat zich nu richten op andere vormen van duurzame energie, zoals windparken op zee, biomassavergassing, duurzaam bouwen en zonne-energie.

In het coalitieakkoord was in april 2011 al afgesproken dat de opmars van windmolens een halt toe moest worden geroepen en in juli was werd een voorlopige vergunningsstop ingesteld. Ondanks het aangekondigde verbod werd een aantal projecten, onder meer rond Amsterdam, doorgezet. Die zijn nu van tafel.

Alleen een reusachtig windmolenpark bij de gemeente Wieringermeer wordt nog afgerond. De 250 megawatt die dat windmolenpark gaat leveren is nodig om aan afspraken met het rijk te voldoen. Daarmee was afgesproken dat 430 kilowatt duurzame energie wordt opgewekt.

Oude windturbines mogen wel worden vervangen, maar alleen als er een even krachtige windmolen voor in de plaats komt.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageert verbijsterd op het verbod. "Dit is bizar. Een totaal gebrek aan groene ambitie van partijen als VVD en CDA in Noord-Holland. En dat D66 en PvdA hier aan meewerken laat wel zien dat zij de urgentie van omschakeling naar schone energie ook niet inzien."


Noord-Holland verbiedt windmolens op land (Foto: Novum)