'Michael Jackson was een dronken puinhoop'

Promotors van de This Is It-toer, waarmee Michael Jackson zijn comeback zou maken in 2009, twijfelden al vroeg in de voorbereidingen aan de toestand van de zanger. Dat blijkt uit ongeveer 250 pagina's aan e-mails en andere documenten die in het bezit zijn van de Los Angeles Times.

Zo schreef Randy Phillips van AEG, dat betrokken was bij de This Is It-concerten, onder meer naar zijn baas dat Jackson 'een emotioneel verlamde puinhoop' was. "Hij zit dronken en terneergeslagen in zijn kamer", mailde Phillips, enkele uren voor de zanger zijn comebacktoer tijdens een persconferentie zou aankondigen. "Ik probeer hem weer nuchter te krijgen."

De King of Pop kwam uiteindelijk anderhalf uur te laat op de persconferentie en maakte volgens de aanwezige journalisten enkele rare opmerkingen.

Volgens de Los Angeles Times zijn de documenten van belang in twee rechtszaken die volgend jaar worden behandeld. Zo willen de verzekeraars van AEG dat een rechter een verzekering van 17,5 miljoen dollar voor de show nietig verklaart omdat deze werd verkregen door middel van valse verklaringen omtrent Jacksons gezondheid.

Ook de nabestaanden van Jackson hebben AEG voor de rechter gesleept. Zij beweren dat de concertpromotor grote druk uitoefende op Jackson in aanloop naar de concertreeks, terwijl de zanger een zwakke gezondheid had.

Advocaten van AEG ontkennen dat het bedrijf iets verkeerd heeft gedaan. Zij stellen dat de berichten die door de Los Angeles Times zijn gepubliceerd, een incompleet beeld geven van het bedrijf en het in een negatief daglicht stellen.


Concertpromoters twijfelden over toestand Jackson (Foto: Novum)