Anti-kankermedicijn nekt kwakzalver

Een 52-jarige vrouw is vrijdag aangehouden omdat ze zogenoemde zwarte zalf en pillen verkocht die de gezondheid van mensen in gevaar kunnen brengen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag. De politie kwam de vrouw op het spoor na een reportage van het TROS-programma Radar, die maandagavond wordt uitgezonden.

De vrouw claimt in lezingen en op internet dat de zalf en pillen bepaalde vormen van kanker kunnen genezen. De zogenaamde medicijnen zouden zijn samengesteld op basis van eeuwenoude geneeswijzen. Mensen die het gebruiken kunnen echter ernstig letsel als brandwonden en littekens oplopen.

Volgens Radar is in sommige gevallen de neus van de gebruiker totaal weggevreten door de zalf, mede door de zuren die erin zitten. De zwarte zalf is in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Australië verboden.

Behalve van de verkoop van de producten wordt de vrouw ook verdacht van oplichting. Ook zou ze als behandelaar mensen weghouden van reguliere gezondheidszorg. De vrouw is zaterdag na verhoor weer vrijgelaten, maar blijft verdachte.

Bij doorzoekingen in een bedrijfspand en in de woning van de vrouw werden potjes zalf en pillen, gegevensdragers en administratie in beslag genomen. De zalf wordt nader onderzocht. Mensen die de zalf gebruikt hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts.