Pleidooi voor nog intensievere landbouw

De landbouw in Nederland moet geïntensiveerd worden. Daarvoor pleit Aart Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University. Nederland is volgens hem al 'de Usain Bolt' van de landbouw, maar het moet nog intensiever. Daarmee moet wereldhonger worden tegengegaan en het milieu worden gespaard, zegt hij in Trouw.

Het pleidooi sluit aan bij zijn rede die hij maandag tijdens de opening van het academische jaar in Wageningen zal uitspreken. "We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen. Dat betekent een verdubbeling van de huidige productie."

De intensieve landbouw is volgens Dijkhuizen daarvoor noodzakelijk en het meest geschikt. "Het geeft per hectare de hoogste opbrengst. Bovendien blijkt steeds meer dat de intensieve methode de minste milieuschade per kilogram oplevert."

Dijkhuizen is niet enthousiast over een wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff, die vee meer ruimte wil geven. "Het is goed voor het dierenwelzijn, maar het vraagt meer grond en grondstoffen en het vergroot daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Niet echt groen dus."


Pleidooi voor nog intensievere landbouw (Foto: Novum)