Deel Philips-gebouw weerstaat dynamiet

De sloop van een oud kantoor van Philips in Eindhoven met een lading springstof is niet helemaal geslaagd. Na een flinke knal zakte het zeventig meter hoge Philips-gebouw VH grotendeels als een kaartenhuis in elkaar, maar een deel weerstond de honderd kilo dynamiet.

Slopersbedrijf M. Heezen was niet direct bereikbaar voor een toelichting. Een woordvoerder van de gemeente zegt geen idee te hebben of het gebouw geheel tegen de vlakte had moeten gaan, maar vroeg zich dat ook af. In het stadhuis vindt zaterdagmiddag spoedoverleg plaats over de situatie.

Uit voorzorg waren dertig huishoudens in de buurt geëvacueerd. De gemeente Eindhoven had een noodverordening afgekondigd, waardoor de omgeving van het gebouw in aanloop naar en tijdens de explosie verboden gebied was. De noodverordening zou tot 14.00 uur van kracht zijn, maar de gemeente beraadt zich op verlenging.

De slopers gebruikten springstof om de sloop te bespoedigen en daardoor overlast tot een korte periode te beperken. Hoe het nu verder moet met de sloop van het pand is nog onduidelijk.