'Geen bezwaar tegen Ierse route NS'

De Maatschappij Voor Beter OV laat tegenover FOK! weten dat er geen enkel bezwaar tegen is dat de NS via een Ierse dochteronderneming op een fiscaal aantrekkelijke wijze nieuwe treinen aan het wagenpark heeft toegevoegd. "Dit soort constructies is in het Nederlandse bedrijfsleven bepaald niet ongebruikelijk. Bovendien bespaart de NS op deze wijze geld, dat vervolgens kan worden besteed aan de aanschaf van meer treinen voor het zelfde geld of aan verbeteringen van de betrouwbaarheid van de dienstregeling of van het reisgemak." 

Voor Beter OV wijst er verder op dat de NS volledig in handen is van de overheid. Dus wat de NS verdient aan via het buitenland behaald belastingvoordeel, komt -wanneer het niet wordt besteed aan verbeteringen voor de reizigers- terecht in de bedrijfswinst, en daarmee alsnog in de schatkist in de vorm van winstafdracht aan de overheid.  

De reizigersclub is niet te spreken over de reacties van sommige politici: "Kamerleden die nu lopen te schuimbekken, hebben dus al een klein decennium de jaarverslagen van de NS niet gelezen", aldus voorman Rikus Spithorst van de reizigersclub.