Discriminatie bij Wereldomroep

Een nieuw aangenomen technisch medewerker van De Wereldomroep maakt zich schuldig aan discriminatie. Hij weigert om religieuze redenen vrouwen een hand te geven. Dat meldt het weblog HoeiBoei.

Speciaal voor Rifaz B. werd aan het vrouwelijke personeel gevraagd om begrip te tonen voor het feit dat hij tijdens het voorstellen geen handen zal schudden met vrouwelijke collega's, omdat volgens hem de islamitische regels dat niet toestaan. Hij mag van zijn geloof alleen fysiek contact hebben met vrouwen als zij familieleden zijn.

Dit blijkt uit een onderschepte interne memo waarin de nieuwe medewerker wordt geïntroduceerd. In die memo wordt gevraagd aan de vrouwelijke collegae om begrip te hebben voor de regels van de religie van de man. Volgens artikel 1 van de Grondwet is discriminatie op grond van geslacht echter verboden.

Dit is niet het eerste handenschudincident dat in Nederland opschudding veroorzaakt. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) deed sinds 2002 tien keer uitspraak over een dergelijk incident. In de helft van de gevallen oordeelde de CGB dat religieuze overtuigingen wel degelijk voldoende reden kunnen zijn om geen hand te willen geven aan iemand van het andere geslacht.