Zeikerd besmet zwemmers met norovirus

Een onbekende zwemmer in de Gelderse recreatieplas Zeumeren die het norovirus onder de leden had, heeft er waarschijnlijk met zijn ontlasting voor gezorgd dat tientallen andere bezoekers aan de plas ziek zijn geworden. Dat meldt de provincie Gelderland vrijdag na onderzoek.

Vorige week ontving de provincie tientallen meldingen van mensen die ziek waren geworden na het zwemmen in de plas in het tropische weekend van 18 en 19 augustus. Vanwege de stortvloed aan meldingen van zieke mensen stelde de provincie een negatief zwemadvies in voor de plas.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten van de zieken zijn veroorzaakt door het norovirus. Dat is een heel besmettelijk virus, dat van mens op mens wordt overgedragen via voedsel, door menselijke ontlasting in water en via direct menselijk contact. De mensen die gezondheidsklachten opliepen, hebben allemaal in een bepaald deel van de plas gezwommen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het water van Zeumeren verder onderzoeken. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bepaalt de provincie of het negatieve zwemadvies kan worden ingetrokken.