Rector: vwo te hoog gegrepen voor zeilbroers

De dyslectische en hoogbegaafde zeilbroers Enrique en Hugo zijn van school verwijderd omdat ze het vwo-niveau niet aankonden. Dat de school onvoldoende begeleiding kon of wilde bieden, zoals de broers en hun ouders zeggen, klopt niet. Dat laat rector Wille Straathof van het College Hageveld in Heemstede vrijdag weten.

De broers volgen al meer dan een jaar geen onderwijs. Omdat de reden die zij daarvoor gaven volgens de school niet correct is, werd een nieuwsbrief verspreid. Daarin valt te lezen 'dat het de broers helaas aan de vaardigheden ontbrak om het niveau en het tempo van het atheneumonderwijs bij te benen.'

Beide broers zouden hun eerste jaar te lage cijfers hebben gehaald om door te mogen naar de tweede klas van het vwo, ondanks de begeleiding die ze kregen. De 15-jarige Enrique zou vanaf de kerstvakantie vijf uur per week individueel zijn begeleid.

Rector Straathof wil niet reageren op de aantijgingen van de broers en hun ouders aan het adres van de school. "Het is een hype", laat zij vrijdag weten. College Hageveld heeft 180 leerlingen met dyslexie en richt zich sinds 2010 op speciale begeleiding aan hoogbegaafde kinderen.

De broers uit Vijfhuizen zijn momenteel bezig met een zeiltocht naar onder meer Engeland, Spanje en België. Met de tocht willen ze aandacht vragen voor kinderen die niet naar school kunnen vanwege hun leesblindheid.