Ook Samsom beschuldigt Rutte van leugens

Premier Mark Rutte (VVD) is opnieuw beschuldigd van liegen. Volgens lijsttrekker Diederik Samsom (PvdA) vertelt Rutte onwaarheden over het verkiezingsprogramma van de PvdA. "Nu doet u het weer", zei Samsom donderdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat van Knevel & Van den Brink.

Rutte en Samsom debatteerden over de woningmarkt en de economie. Volgens Samsom zei Rutte ten onrechte dat de economie bij de PvdA krimpt en dat de sociaaldemocraten de belastingen verhogen. Samsom riep Rutte op 'geen leugens' te verspreiden over de verkiezingsprogramma's van andere partijen.

Rutte sprak de aantijgingen tegen. Hij wees erop dat de PvdA de belastingen op energie 'heel fors' wil verhogen. De premier riep Samsom op om het 'eerlijke verhaal' en het 'hele verhaal' te vertellen. Eerder beschuldigde Emile Roemer (SP) de VVD-lijsttrekker al van het vertellen van onwaarheden over het eigen risico.

Rutte viel Samsom verder aan op de plannen van de PvdA. In de doorrekening van Centraal Planbureau kwam de PvdA er op dat punt niet goed van af. "U moet zeer teleurgesteld zijn dat de Partij van de Arbeid spectaculair slecht scoort op de werkgelegenheid", zei Rutte die zichzelf op de borst klopte als 'banenkampioen'. De PvdA breekt banen af, aldus Rutte. Samsom riposteerde dat hij keuzes maakt voor een 'sterker en socialer' Nederland.

Aan het lijsttrekkersdebat deden verder Sybrand van Haersma Buma (CDA), Roemer, Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) mee. Roemer en Pechtold gingen met elkaar in debat over de gezondheidszorg; Buma en Wilders kruisten de degens over Europa.

Bij het debat over de zorg viel Roemer de premier opnieuw aan op het eigen risico. Hij noemde de uitspraken van Rutte daarover een 'Clintontje'. "I did not have sex", zei de SP'er. Rutte bleef bij zijn verhaal: de VVD houdt vast aan het eigen risico zoals dat is afgesproken in het begrotingsakkoord. Daarnaast voert de VVD een nieuwe regeling voor eigen betalingen in de zorg in, met een maximum van 150 euro.

Toen het over Europa ging, vlogen Wilders en Buma elkaar in de haren. De PVV-leider beschuldigde Buma ervan dat hij Nederlanders 'keihard in de portemonnee' door miljarden aan noodlijdende Zuid-Europese landen uit te geven. Buma zei dat Wilders wegloopt van de problemen, 'op weg naar een nieuwe crisis'. Wilders stelt zich net zo op als de probleemlanden, door alleen maar te denken aan het eigenbelang, aldus Buma.