'Misbruikpriesters verleid door kinderen'

De conservatieve katholieke geestelijke Benedict Groeschel heeft in een interview met een katholiek tijdschrift gezegd dat misbruikte tieners in veel gevallen de priester hebben verleid. De uitspraak heeft wereldwijd tot veel kritiek geleid, zo schrijft de Daily Mail.

De invloedrijke Amerikaanse priester zei in het interview met de National Catholic Register dat priesters die schuldig worden geacht aan misbruik niet bestraft horen te worden. "Ze waren niet van plan een misdrijf te plegen. Stel je voor dat een man een zenuwinzinking krijgt en een jongere komt achter hém aan. In veel gevallen is de jongere - 14, 16, 18 jaar oud - de verleider. Je ziet hetzelfde onder leraren, advocaten, mensen uit de sociale sector."

Verder suggereerde de priester dat ook veel van deze 'relaties' van heteroseksuele aard voorkomen. Deze werden echter nooit als misdaad bestempeld. "Weet je, tot voor kort beschouwden mensen het niet als een misdaad. Het was wel moreel verwerpelijk, een schande, maar er werd niet over gedacht in termen van een misdrijf."

Schandalen beginnen volgens Groeschel vaak onschuldig. Jongeren zouden vooral op zoek zijn naar 'een vaderfiguur om mee te knuffelen'. De 'gelegenheidspedofiel' zou daarom genade moeten krijgen, aldus de priester.

Groeschel neemt het in het interview ook op voor de veroordeelde Jerry Sandusky, de voormalige coach van het footballteam van Pennsylvania State University. Hij noemt de trainer, die veroordeeld is voor 52 gevallen van seksueel misbruik, een 'arme kerel'.

De 79-jarige Benedict Groeschel is professor in de pastorale psychologie. Ook is hij een van de oprichters van de Franciscaner Broeders van de Vernieuwing, een conservatieve orde van monniken. Hij verschijnt wekelijks in een eigen talkshow op televisie en heeft diverse religieuze boeken geschreven.