PvdA: Nederland moet voedselhulp vragen

Nederland moet aankloppen bij een Europees programma dat voedseloverschotten verdeelt onder de lidstaten. Het voedsel moet gaan naar de Nederlandse voedselbanken, die als gevolg van de crisis met wachtlijsten kampen. Dat staat in een plan tegen armoede dat PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing donderdag heeft gepresenteerd.

Steeds meer mensen melden zich bij de voedselbanken, zegt Jadnanansing. "Tegelijkertijd krijgen die steeds minder voedsel geleverd. Supermarkten kopen door de crisis scherper in en houden dus minder over. Het gevolg is dat er nu wachtlijsten zijn voor de voedselbank. Voor een fatsoenlijk land als Nederland is dat beschamend."

Jadnanansing vindt dat Nederland moet aankloppen bij de Europese Unie. "Er bestaat een programma waarmee voedseloverschotten worden verdeeld onder de lidstaten, maar het kabinet weigert daar gebruik van te maken. Dat vinden wij onbegrijpelijk."

De PvdA vraagt vooral aandacht voor de 350.000 kinderen die opgroeien in armoede. "Steeds meer kinderen gaan zonder ontbijt naar school, of krijgen geen broodtrommeltje mee", zegt Jadnanansing. De PvdA wil onder meer koopkrachtbehoud voor de laagste inkomens, geen bezuinigingen op de schuldhulpverlening en meer vrijheid voor gemeenten om hulp te bieden aan minima.