Liquidatieboek Bin Laden bestudeerd door geheime diensten

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een manuscript ontvangen over de commando-operatie die het einde betekende van het leven van terreurleider Osama bin Laden. De tekst wordt tegen het licht gehouden om te voorkomen dat mogelijke geheime informatie aan de buitenwereld bekend wordt. Ook de inlichtingendienst CIA heeft een manuscript ontvangen.

Het boek, No Easy Day (Geen gemakkelijke dag), moet op 11 september in de winkels verschijnen. Die dag is het precies twaalf jaar geleden dat de Verenigde Staten werden getroffen door een reeks omvangrijke terreuraanslagen waar Bin Laden het meesterbrein achter was. Het boek is een geschreven door een voormalige Navy SEAL die deelnam aan de operatie.

Een speciale lobbygroep, Special Operations-OPSEC, heeft justitie verzocht publicatie van het boek tegen te houden totdat de regering kan garanderen dat er geen geheime informatie wordt gelekt. De groep beschuldigt president Barack Obama ervan de operatie tegen Bin Laden te misbruiken voor de campagne voor zijn herverkiezing.

In de verkooptop van Amazon nam het nog te verschijnen boek vrijdag al de nummer 1 plek in. Het verhaal van de missie die een einde maakte aan de aartsvijand van de VS verdrong de erotische thriller Fifty Shades of Gray.