Vooral kritiek op Wilders van oud-PVV'ers

Het optreden van de lijsttrekkers van VVD, SP, PvdA en PVV werd zondagavond scherp becommentarieerd op Twitter. De hardste kritiek op Geert Wilders tijdens het 'premiersdebat' was echter niet afkomstig uit de hoek van zijn direct verbale opponenten, maar kwam van opgestapte PVV'ers. Wim Kortenoeven, Marcial Hernandez en Jhim van Bemmel hadden hun pen in azijn gedoopt en namen in hun tweets geen blad voor de mond.

"Wilders geeft als enige weer eens geen hand aan iedereen. #opvoeding", twitterde Van Bemmel direct nadat het debat was begonnen. Van Bemmel splitste zich begin juli af van de PVV nadat hij niet op de lijst voor de komende verkiezingen terecht was gekomen.

"Wilders heeft gewoon geen oplossingen. Hij is de grote bangmaker van deze tijd", schreef Hernandez later. "Wilders brengt Nederland in gevaar met dat simpele gekrakeel en komt nergens meer binnen", voegde hij daar kort daarna aan toe.

Ook Kortenoeven, die samen met Hernandez uit de PVV stapte en bij hun vertrek hun oud-broodheer keihard bekritiseerden, roerde zich tijdens het debat op Twitter. "Rutte heeft helemaal gelijk. Wilders heeft geen oplossingen, alleen maar geschreeuw! Wilders brengt NL in gevaar", twitterde hij. "Waarom heeft Frits Wester niet gevraagd hoe Wilders de kopvoddentaks denkt te gaan innen? Waanzin PVV-program nog niet aan de kaak gesteld", volgde daarna.

Toen het klappen van het Catshuisoverleg aan de orde kwam, kwam Van Bemmel met een opvallende tweet. "Wilders heeft Catshuisoverleg laten klappen om andere reden dan dat Rutte denkt. Het antwoord staat in mijn komende boek over de PVV." Van Bemmel heeft al eerder gezegd dat hij van plan is een boek te schrijven over zijn tijd in de PVV.

Ook Hernandez nam de gelegenheid te baat om de aandacht op zijn boek te vestigen. Als Mark Rutte Wilders voor de voeten werpt dat hij in het Catshuis had ingestemd met het aanpakken van de hypotheekrente, iets dat maandag door CDA-leider Sybrand Buma werd onderschreven, twitterde Hernandez. "Wilders jokt! Lees mijn boek voor meer op 8 september."

Volgens Hernandez heeft Wilders in de fractievergadering toegegeven dat hij behoud van de hypotheekrente als eerste had opgegeven in de Catshuisbesprekingen. Ook Van Bemmel zegt dat Wilders 'akkoord was op dit dossier'. Wilders houdt bij hoog en bij laag vol dat hij nergens zijn handtekening onder heeft gezet en dus ook nergens akkoord mee was.


Oud-PVV'ers fulmineren tegen Wilders op Twitter (Foto: Novum)