Ex Dutroux waarschijnlijk dinsdag vrij

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, hoort dinsdag of ze vrijkomt. Als het Hof van Cassatie geen procedurefouten heeft gevonden in het vonnis van haar vervroegde vrijlating, mag ze de gevangenis definitief verlaten. Volgens Belgische media wordt algemeen aangenomen dat de 52-jarige Martin vrijkomt.

De zogeheten strafuitvoeringsrechtbank bepaalde vorige maand dat Martin vervroegd vrij mag komen, op voorwaarde dat ze wordt opgenomen in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van Namen. Zowel Justitie als de ouders van enkele slachtoffers ging hiertegen in beroep.

In België is er protest tegen de vrijlating van Martin. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn de lokale autoriteiten in Namen klaar voor haar komst. "Om veiligheidsredenen kunnen we geen details geven over de inzet van de politie", zegt de burgemeester van Namen Maxime Prévot in de digitale editie van de krant. "Ik kan wel zeggen dat de agenten niet enkel zullen instaan voor de bescherming van mevrouw Martin, maar voor de openbare orde."

Martin probeert al langer vervroegd vrij te komen. Vorig jaar had ze een klooster in Frankrijk op het oog, maar die uitnodiging werd ingetrokken nadat er ophef was ontstaan over haar eventuele komst. Omdat terugtrekking in een klooster een voorwaarde is voor haar vrijlating werd destijds bepaald dat ze in de cel moest blijven.

Martin werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux. Omdat ze al sinds 1996 vastzit, komt ze in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.