Kinderombudsman platgebeld om thuiszitters

Kinderombudsman Marc Dullaert wordt platgebeld om het maandag geopende meldpunt voor kinderen die wel leerplichtig zijn, maar om uiteenlopende redenen niet naar school gaan. Dat zegt hij op Radio 1. Op de eerste dag zijn er al meer dan honderd meldingen binnen.

Dullaert heeft het meldpunt geopend om na te gaan hoe groot het probleem is. Hij onderzoekt onder meer hoe het kan dat ondanks de leerplicht en het leerrecht zoveel kinderen thuiszitten. Naar schatting gaat het om zo'n zestienduizend kinderen.

Het aantal meldingen nam volgens Dullaert een vlucht toen eerder deze maand de dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo aandacht vroegen voor kinderen die niet naar school kunnen. De twee jongens zitten zelf al ruim een jaar thuis vanwege hun leesblindheid. Vrijdag begonnen ze met hun zeilreis naar onder meer Engeland, Spanje en België.

De voorbereidingen voor het meldpunt liepen echter al in juli. "Helaas is het al veel langer actueel", aldus Dullaert. Het gaat volgens hem vooral om kinderen die een handicap of stoornis hebben.

De kinderombudsman wil voor zijn onderzoek ook in gesprek met leerplichtambtenaren, scholen en het ministerie van Onderwijs. De eerste resultaten worden in februari aan de minister aangeboden.