Mogelijk 3 jaar celstraf voor Pussy Riot-imitatoren

Een groep demonstranten die een kerkdienst verstoorden, in navolging van de Russische punkband Pussy Riot, kijkt mogelijk tegen een langere straf aan dan hun helden.

De groep, twee mannen van 23 en 25, en een vrouw van 20, drong gekleed in kleurige bivakmutsen de kathedraal van Keulen binnen, deelde flyers uit, zong en riep slogans terwijl er een kerkdienst bezig was. Ze werden snel door de beveiliging van de kathedraal naar buiten geëscorteerd, en aangeklaagd wegens het verstoren van een religieuze dienst, wat in Duitsland een maximumstraf van 3 jaar met zich meebrengt.

"Het recht om te demonstreren mag niet prevaleren boven het recht op religieuze vrijheid en de religieuze gevoelens van de congregatie," zo zegt diaken Robert Kleine: "De vrede van de kathedraal van Keulen is verstoord - we kunnen en zullen dit niet accepteren." De bisschop van Keulen, die bij het voorval aanwezig was, belooft de demonstranten, Pussy Riot en het Russische volk in de gebeden tijdens de dienst op te nemen.

De Russische punkband Pussy Riot kreeg onlangs twee jaar gevangenisstraf voor "hooliganisme", omdat ze een kerkdienst verstoorden, ondanks luide protesten uit binnen- en buitenland.

Een video van het voorval