'Kiezers geloven nauwelijks in effect campagnes'

Minder dan een derde (29 procent) van de kiezers denkt dat de campagnes van de partijen nog grote invloed op de verkiezingsuitslag kunnen hebben. Dertig procent denkt dat de invloed niet groot en niet klein is en 36 procent denkt dat de invloed klein is, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Geen enkele partij verschilt zondag in de zetelpeiling van Maurice de Hond meer dan een zetel van de score van drie weken geleden. Aangezien een zetel verschil binnen de foutmarge van een peiling valt, lijkt het erop dat vrijwel niets aan de voorkeuren van de kiezers is veranderd. De peiling is voor de redes die VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold zaterdag hielden afgenomen.

Deze week stijgt de PvdA twee zetels om uit te komen op achttien. GroenLinks stijgt van vier naar vijf. SP daalt van 36 naar 35, D66 van vijftien naar veertien. De SGP stond op drie, maar keert terug naar de oude vertrouwde twee. De VVD blijft op 32 staan, waarmee de SP in deze peiling de grootste blijft.

De opiniepeiler wijst erop dat de eerste grote debatten in 2003 en 2006 bepalend waren voor de rest van de campagne. "Het RTL-debat van vanavond zou dat ook wel eens kunnen zijn."

De NOS heeft woensdag al een debat uitgezonden, maar daar waren SP-leider Emile Roemer, PVV-leider Geert Wilders en Rutte niet bij. Eerder wezen studenten PvdA-leider Diederik Samsom en Pechtold aan als winnaars van het debat. In de peiling geeft 32 procent aan dat Samsom heeft gewonnen en elf procent noemt Pechtold als winnaar.

Het pleidooi dat VVD-leider Mark Rutte woensdag in De Telegraaf hield voor een lastenverlichting voor mensen met een baan valt slecht bij de 4500 ondervraagden. Zes van de tien zeggen dit in deze tijd een onverantwoord voorstel te vinden en 44 procent zegt dat dit de kans op een stem voor de VVD verkleint.