Bioscoopschutter sprak over moordlust

Vier maanden voor hij het vuur opende op bezoekers van een bioscoop bij de Amerikaanse stad Denver heeft schutter James Holmes aan een studiegenoot verteld dat hij mensen wilde vermoorden. Dat blijkt uit stukken die door de openbare aanklagers bij de rechtbank zijn ingediend.

De aanklagers willen toegang tot het studiedossier van Holmes bij de Universiteit van Colorado. Holmes deed daar een doctoraalstudie neurowetenschappen. Ongeveer een maand voor de fatale schietpartij in juli brak hij de studie af, nadat hij volgens de aanklagers voor een tentamen was gezakt en een hoogleraar had bedreigd.

Holmes wordt ervan beschuldigd twaalf mensen te hebben gedood en 58 te hebben verwond toen hij op 20 juli het vuur opende op bioscoopbezoekers in Aurora, een voorstad van Denver.

De advocaten van Holmes willen niet dat het OM inzage krijgt in het studiedossier. Advocaat Daniel King voert aan dat Holmes geestesziek is, maar officier van justitie Karen Pearson wil wijzen op een mogelijk motief, namelijk woede over het mislukken van zijn studie.


Bioscoopschutter sprak over moordlust (Foto: Novum)