Weggepest homostel krijgt vergoeding

Het homostel dat twee jaar geleden werd weggepest uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn krijgt een schadevergoeding. De gemeente Utrecht, justitie en politie hebben daar afspraken over gemaakt, laten ze in een verklaring weten. Hoeveel er precies wordt betaald, wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Door pesterijen van een groep jongeren verliet het stel hun huis en moesten ze de woning noodgedwongen onder de marktwaarde verkopen. Ook zouden ze psychische problemen hebben opgelopen.

Het paar probeert al langere tijd een financiële vergoeding te krijgen, maar tot nu toe mislukte dat steeds omdat over de aansprakelijkheid werd getwijfeld. De betrokken partijen hebben nu besloten om het paar alsnog tegemoet te komen.

Eind vorig jaar wees het stel nog een aanbod van 35.000 euro af, omdat ze dat bedrag te laag vonden. Het paar wilde minimaal zestigduizend euro ontvangen.

Door de pesterijen ontstond destijds kritiek op burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht omdat hij niet ingreep. Hij trok later het boetekleed aan door toe te geven dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.