"Land niet veilig bij meer bezuinigingen"

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vreest dat de veiligheid van Nederland in het geding komt als er nog meer wordt gesneden in de begroting van Defensie. Dat zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur.

Hillen vindt dat er altijd rekening moet worden gehouden met terroristische aanslagen of cyberaanvallen. "Er is nog ontzettend veel onrust. Je kan niet zeggen dat de wereld veilig is", betoogde Hillen. "Als we nog verder teruggaan, zijn we niet meer veilig."

Hij vergeleek de uitgaven van Defensie onder meer met de stijging van de kosten in de zorg. "Alleen de zorgstijging tijdens deze kabinetsperiode is al twee keer mijn hele defensiebegroting. We zijn niet ziek geworden. Die stijging lijkt alsof we in de afgelopen jaren doodziek zijn geworden."

Hillen schetste een situatie waarin alle Nederlanders een rollator hebben, maar dat het land vervolgens wel bezet wordt. "Dan hebben we niets aan die rollators", aldus de minister die verder ontkende dat de Joint Strike Fighter een 'speeltje' voor hem is. Hillen vindt het niet kunnen dat andere politieke partijen dat woord in de mond nemen, terwijl de toestellen de veiligheid van Nederland moeten waarborgen.


Hillen: land niet veilig bij meer bezuinigingen (Foto: Novum)