Uitgeprocedeerde Irakezen accepteren geen 'nee' van IND Zwolle

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de gemeente Zwolle adviseren de groep uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers die voor een kantoor van de IND in Zwolle protesteren weg te gaan. Dat laat de gemeente Zwolle dinsdagmiddag weten.

De gemeente stelt erop toe te zien dat de demonstranten zich aan de regels houden. Hierbij wordt onder meer gelet op zaken als veiligheid en hygiëne. De asielzoekers bevinden zich op terrein van de IND.

De IND sprak dinsdagochtend met de asielzoekers. Tijdens dat gesprek gaf de IND aan dat de groep is uitgeprocedeerd en dat daar niets aan verandert. De groep lijkt echter door pressie hun zin door te willen drijven.

Sinds maandag protesteren uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers bij het kantoor van de IND in Zwolle. Aanvankelijk ging het om dertig tot veertig Iraakse Koerden, die protesteren tegen terugkeer naar Irak. Regionale media meldden dinsdag dat de groep inmiddels is verdubbeld tot ongeveer zeventig mensen. Tientallen Irakezen zouden nog onderweg zijn.

De situatie bij het pand wordt omschreven als gespannen. Ondertussen zouden de demonstranten niet beschikken over sanitaire voorzieningen.