Crisistax treft voetbalclubs onevenredig hard

PSV-directeur Tiny Sanders vindt dat de crisistax uit het lenteakkoord voetbalclubs onevenredig hard treft. Dat zei hij maandag in Knevel & Van den Brink. De tijdelijke heffing op salarissen boven de 150 duizend euro wordt op veel te korte termijn ingevoerd. "Je mag van een overheid verwachten dat zij betrouwbaar en voorspelbaar is", meent Sanders. "Dat is hier niet het geval."

De crisisheffing is volgens Sanders bedoeld voor grote bedrijven en banken. "Daar is het maar een klein percentage van de werknemers dat hoge slarissen heeft. Bij voetbalclubs is dat onevenredig veel en krijg je meteen een enorme last."

Volgens Sanders moet de hele voetbalwereld in Nederland plotseling vijftien miljoen euro ophoesten. "Voor clubs die allemaal bezig zijn van verlies naar winst te gaan, die allemaal aan het saneren zijn, is dat een hele hoop geld." Het geld zou bovendien niet bij de clubs vandaan moeten komen. "Als je dat zou willen, dan zou het logisch zijn dat degene die dat verdient, betaalt, en niet de werkgever."

De politiek krijgt van Sanders bovendien een veeg uit de pan dat te makkelijk naar een extra belasting wordt gekeken om gaten in de begroting te dichten. "Het allerbelangrijkste is dat je plotseling midden in een seizoen een heffing krijgt. De politiek moet ophouden het woord besparingen te verwarren met belasting heffen. Met zeggen we zijn aan het besparen en dan alleen maar kijken waar geld te halen is."